За мене

FIT Манифест: Дознај ги 4те Основни Принципи за Правилна Фитнес
Трансформација by Марио Јовановски

Од најобичен посетител во теретана со желба да го смени својот физички изглед пред 8 години, преку натпреварувач на бодибилдинг натпревар, па до персонален фитнес тренер во изминативе 5 години…

Во оваа мала PDF книга се обидов да ги “дестилирам” основните 4 принципи што ги научив изминативе 8 години работа во фитнес светот. Дали сакаш да ја добиеш бесплатно?

FIT Манифест: Дознај ги 4те Основни Принципи за Правилна Фитнес
Трансформација by Марио Јовановски

Од најобичен посетител во теретана со желба да го смени својот физички изглед пред 8 години, преку натпреварувач на бодибилдинг натпревар, па до персонален фитнес тренер во изминативе 5 години…

Во оваа мала PDF книга се обидов да ги “дестилирам” основните 4 принципи што ги научив изминативе 8 години работа во фитнес светот. Дали сакаш да ја добиеш бесплатно?

Дел од успешните соработки со клиенти

Дел од успешните соработки со клиенти

Билјана Коцарева

Одговорен е, професионален и ги разбира потребите и начинот на живот на клиентите, и во однос на исхраната и во однос на вежбањето. Флексибилен е кога е потребно, а строг и непопустлив кога е најважно.

Симе Бунгуров

Не можам да ви опишам колку сум горд на постигнатите резултати. Под раководство на најдобриот тренер Марио, постигнавме и ќе постигнуваме уште подобри резултати, бидејќи ова е само почеток.

Виктор Митревски

Знае да мотивира константно на секој тренинг, но и генерално преку социјалните мрежи. Секој тренинг со него е уживање, дури и во 6 или 7 часот наутро. Човек кој што е посветен на својата професија и максимално ужива во работата.

Билјана Коцарева

Одговорен е, професионален и ги разбира потребите и начинот на живот на клиентите, и во однос на исхраната и во однос на вежбањето. Флексибилен е кога е потребно, а строг и непопустлив кога е најважно.

Симе Бунгуров

Не можам да ви опишам колку сум горд на постигнатите резултати. Под раководство на најдобриот тренер Марио, постигнавме и ќе постигнуваме уште подобри резултати, бидејќи ова е само почеток.

Виктор Митревски

Знае да мотивира константно на секој тренинг, но и генерално преку социјалните мрежи. Секој тренинг со него е уживање, дури и во 6 или 7 часот наутро. Човек кој што е посветен на својата професија и максимално ужива во работата.

Зошто треба да го симнеш овој мал Fit Манифест и да ги дознаеш 4те Основни Принципи за Правилна Фитнес Трансформација?

imgMarioJovanovski2019

Марио Јовановски, 2019

Кој вели дека одреден, мал сет на навики и избори, практикувани прекувремено не можат да сменат целосен курс на животот ?
Токму тоа го направија за мене! Почнувајќи на почетокот на моето патување, како најобичен посетител на теретана со желба да го смени својот физички изглед од кој не бев задоволен, па до натпреварувач на бодибилдинг натпревар, сопственик на продавница за суплементи, организатор на натпревари во функционален фитнес, активен промотер на фитнес животниот стил и на крај, со она што и денес се занимава повеќе од 5 години, персонален фитнес тренер.

Низ сите овие 8 години кои сум вклучен во фитнес светот, научив многу, многу работи за себе. Работи кои буквално го еволуираа и променија мојот живот на непредвидливо подобро. Ми донесоа искуства кои не сум можел да ги замислам и имав чест да упознаам многу различни и интересни профили на луѓе на кои преку соработка заедничка, успешно сме направиле позитивна промена во нивниот живот, здравје и изглед.

Иако звучат ветувачки овие 8 години минати низ ова патување, наведената е само светлата страна на приказната, едната страна на “паричката”. Под “научив многу работи за себе”, има еден дел од учењето кој е преку настани и моменти кои не биле предвидени на радарот, падови и неуспеси кои значеле регрес и забавување на брзината на движење, но не и менувањето на правецот. Токму па од таквите настани можеме да потенцијално да научиме многу и да зајакнеме и еволуираме во една посилна, поголема верзија од себе, верзија која дотогаш не ни била позната на самите себе; верзија која има цена за да се достигне!

Во 2013, операција на слепо црево која 7 месеци ме оттргна од било каква физичка активност која ме врати речиси на почетокот на мојата физичка спремност и кондиција. Метафорички, тоа би било како претпазливо и прецизно градење на кула од карти, за во еден миг кулата да биде срушена до првата карта која што била поставена оддамна. По тој настан, следеше период на ментално и физичко градење од “првата карта”, градење на кулата од почетокот. Процес којшто беше голем психофизички предизвик.

Две години подоцна, ја достигнав најдобрата верзија од себе во однос на тоа како изгледав и бев презадоволен од две работи – што успешно го надминав тоа што мислев дека е ненадминливо, и не само што го надминав, туку го направив подобро од било кога.

Една година после тоа, се случи уште еден настан кој го имаше истиот ефект – ја намали на брзината на движење, но повторно, не го менува правецот кој што го чекорам. Повреда на двете рамења – поточно, хронично воспаление на тетивите на бицепсот – тендонитис.

После испробани повеќe методи на терапија, неактивност од повеќe од 2 години поради болки се со цел да се избегне хирушкиот момент, односно операција, со доктори заеднички заклучивме дека тоа е единственото, потенцијално перманентно решение. И повторно, кулата карти која туку што ја имав составено со цврсти темели, почна повторно да се распаѓa. Oвој пат не толку брзо и ненајавено, туку полека, карта по карта.

Во Фебруари 2019, одлучив и успешно беше изведена едната операција на левото рамо, а во Октомври треба да биде реализирана и другата, на десното рамо.

Наведувањето на ретроспективниот и хронолошки настан на работите не го наведов со цел да добијам сожалување и емпатија.

Всушност, тоа е и залудно затоа што никој не може да сочувствува доволно тоа што го имаме доживеано и како тоа нас ни влијае затоа што тоа е сосема уникатно доживување за секој од нас.

Го споделувам ова за да покажам дека нема како и се во животот така и добриот и здрав физички изглед поминува низ успеси и падови.

Диетите, вежбите, справите и останатите “тактики” се менуваат.

Она што секогаш ми помага мене и на моите фитнес клиенти се овие 4 основни принципи.

Акцентот овде е на “основни”, односно јадрото на се што правам.

Кликни на копчето подолу и симни ги веднаш.

Зошто треба да го симнеш овој мал Fit Манифест и да ги дознаеш 4те Основни Принципи за Правилна Фитнес Трансформација?

Марио Јовановски, 2019

Кој вели дека одреден, мал сет на навики и избори, практикувани прекувремено не можат да сменат целосен курс на животот ?
Токму тоа го направија за мене! Почнувајќи на почетокот на моето патување, како најобичен посетител на теретана со желба да го смени својот физички изглед од кој не бев задоволен, па до натпреварувач на бодибилдинг натпревар, сопственик на продавница за суплементи, организатор на натпревари во функционален фитнес, активен промотер на фитнес животниот стил и на крај, со она што и денес се занимава повеќе од 5 години, персонален фитнес тренер.

Низ сите овие 8 години кои сум вклучен во фитнес светот, научив многу, многу работи за себе. Работи кои буквално го еволуираа и променија мојот живот на непредвидливо подобро. Ми донесоа искуства кои не сум можел да ги замислам и имав чест да упознаам многу различни и интересни профили на луѓе на кои преку соработка заедничка, успешно сме направиле позитивна промена во нивниот живот, здравје и изглед.

Иако звучат ветувачки овие 8 години минати низ ова патување, наведената е само светлата страна на приказната, едната страна на “паричката”. Под “научив многу работи за себе”, има еден дел од учењето кој е преку настани и моменти кои не биле предвидени на радарот, падови и неуспеси кои значеле регрес и забавување на брзината на движење, но не и менувањето на правецот. Токму па од таквите настани можеме да потенцијално да научиме многу и да зајакнеме и еволуираме во една посилна, поголема верзија од себе, верзија која дотогаш не ни била позната на самите себе; верзија која има цена за да се достигне!

Во 2013, операција на слепо црево која 7 месеци ме оттргна од било каква физичка активност која ме врати речиси на почетокот на мојата физичка спремност и кондиција. Метафорички, тоа би било како претпазливо и прецизно градење на кула од карти, за во еден миг кулата да биде срушена до првата карта која што била поставена оддамна. По тој настан, следеше период на ментално и физичко градење од “првата карта”, градење на кулата од почетокот. Процес којшто беше голем психофизички предизвик.

Две години подоцна, ја достигнав најдобрата верзија од себе во однос на тоа како изгледав и бев презадоволен од две работи – што успешно го надминав тоа што мислев дека е ненадминливо, и не само што го надминав, туку го направив подобро од било кога.

Една година после тоа, се случи уште еден настан кој го имаше истиот ефект – ја намали на брзината на движење, но повторно, не го менува правецот кој што го чекорам. Повреда на двете рамења – поточно, хронично воспаление на тетивите на бицепсот – тендонитис.

После испробани повеќe методи на терапија, неактивност од повеќe од 2 години поради болки се со цел да се избегне хирушкиот момент, односно операција, со доктори заеднички заклучивме дека тоа е единственото, потенцијално перманентно решение. И повторно, кулата карти која туку што ја имав составено со цврсти темели, почна повторно да се распаѓa. Oвој пат не толку брзо и ненајавено, туку полека, карта по карта.

Во Фебруари 2019, одлучив и успешно беше изведена едната операција на левото рамо, а во Октомври треба да биде реализирана и другата, на десното рамо.

Наведувањето на ретроспективниот и хронолошки настан на работите не го наведов со цел да добијам сожалување и емпатија.

Всушност, тоа е и залудно затоа што никој не може да сочувствува доволно тоа што го имаме доживеано и како тоа нас ни влијае затоа што тоа е сосема уникатно доживување за секој од нас.

Го споделувам ова за да покажам дека нема како и се во животот така и добриот и здрав физички изглед поминува низ успеси и падови.

Диетите, вежбите, справите и останатите “тактики” се менуваат.

Она што секогаш ми помага мене и на моите фитнес клиенти се овие 4 основни принципи.

Акцентот овде е на “основни”, односно јадрото на се што правам.

Кликни на копчето подолу и симни ги веднаш.